Дейности и Новини

Споделете:

Лятна читалня и настолни игри за деца

Имате ли деца, които обичат да четат? Или искате да им внушите любов към книгите и четенето? Тогава не пропускайте нашата безплатна читалня за деца от 7 до 14 години, която стартира от 01 юни и ще продължи до 30 август, всеки работен ден от 13:30 до 18:30 часа. Децата могат да посещават читалнята самостоятелно или с придружител.

В читалнята ни децата ще имат възможност да се потопят в магията на книгите, да се научат на нови неща и да разширят своите познания. Ще имат свобода да изберат книга, която да четат, да играят на настолни игри или рисуват.

Участието е безплатно и не е необходима предварителна регистрация. Присъединете се към нас и нека заедно открием вълшебството на книгите!

*Моля, имайте предвид, че инициативата има за цел да насърчи четенето и да предостави забавен и образователен опит на Вашите деца. Моля, да обърнете внимание, че читалнята не е занималня и не предлага постоянен надзор или грижа за децата.

Стартираме стажантска програма

Ако сте амбициозни и талантливи студенти или завършили, ако имате интерес към актуалните събития както на национално, така и на международно ниво, ако вярвате в свободата на словото и независимата журналистика, това е възможността за вас!

Ние, екипът на iskrata.bg, обявяваме три позиции за: Редактор онлайн съдържание

Описание:

Вашата основна задача ще бъде публикуването на новини, репортажи и интервюта. Ще получите възможността да работите в различни сфери на новинарството, включително политика, гражданско общество, икономика, култура и да създавате свое авторско съдържание.

Предимства: 

 • Активност и интерес към актуалните събития както на национално, така и на международно ниво.
 • Отлични комуникационни и писмени умения на български език.
 • Способност да работите в екип и да се адаптирате към различни новинарски жанрове.
 • Ползване на английски език се счита за предимство.
 • Предишен опит в областта на журналистиката или редакторска дейност не e задължителен.
 • Стажът е неплатен, предлагаме работа от разстояние (remote), която ви позволява да управлявате своето време по удобен начин.

Ако сте готови да се присъедините към нас, изпратете CV и кратка информация за себе си на: editorial@iskrata.bg

*Платформа iskrata.bg е място за публицистика, култура, изкуство, образование, новини, социални инициативи и лични истории, поддържана от доброволци. Платформата е независима и некомерсиална медия, без цензура, със стремеж да публикува материали, засягащи важни обществени теми.

Основател на платформата е Народно читалище „Иван Вазов – 2014“.

Грамота от Годишните награди за доброволчество 2022 на TimeHeroes

На официална церемония на 20 април бяха обявени отличените в Шестите годишни награди ГЕРОИТЕ. С престижните призове бяха отличени хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България. Журито на наградите мина през трудния избор от общо 167 номинации, за да стигне до общо 32 отличени.

Нашето читалище бе отличено за иновативния си подход в подкрепа на украинските бежанци и за организираните безплатни курсове по български език за деца и възрастни, в които преподавателите са доброволци от TimeHeroes.org.

За нас е чест и привилегия да приемем тази специална грамота!„,

каза Орлин Денков, който е председател на настоятелството.

Благодарим на нашите доброволци, които безрезервно участват в дейността на НЧ „Иван Вазов – 2014“. Благодарим и на страхотното жури за признанието!

Христос Воскресе!

Нови групи за обучение по английски и немски език за деца

Набираме желаещи за обучение в новите езикови групи за деца по английски и немски език – начално ниво.

Обучението включва:

 • Групи за деца от 6 до 9 годишна възраст;
 • Обучение по учебната система по Join Us for English Starter на издателство „Cambridge University Press“/ издателство Huebner PLANETINO 1. Съвместима е с Общата европейска езикова рамка, ниво А1;
 • 2 пъти седмично по 2 учебни часа (45 минути).
 • Вечерни курсове от 17:30 ч.
 • Индивидуален подход към всяко дете и малки групи до максимум 10 деца.

Такса 80 лв. на месец

Продължителност на курса – 4 месеца.

Телефон за връзка 0885 088 984 и мейл адрес: elena.nayde33@gmail.com

Стартираме нова доброволческа инициатива

Заедно с колегата Боби Самаринов, който е част от екипа на Народно читалище “Васил Левски 1928”, присъствахме на среща-дискусия с родители и деца от 130 СУ “Стефан Караджа”, посветена на развитието на местната общност и разширяване на дейността на училището, с подкрепата на читалищата от района.

Основният ангажимент и подкрепа, с които ще съдействаме на ръководството и децата, е ангажирането на доброволци, които да организират допълнителни творчески и спортни занимания за учениците още през следващите седмици.

P.S.

Благодарим за възможността отново да бъдем в клас!

Продължаваме нашите дейности за превенция на домашното насилие с обучения и беседи в училищата

„Доверие – разпознаване, реакция и превенция на домашното насилие сред децата и тийнейджъри“ е наименованието на проекта, по който ще работим през настоящата година.

Проектът е насочен към ранна превенция на домашното насилие, посредством образователни семинари и беседи с деца и тийнейджъри, водени от психолози, в две столични училища, по специално разработена иновативна програма за разпознаване и реакция на проявите на насилие и токсичност – физическо и емоционално. Проектът надгражда моделът, който читалището развива през последните три години, включващ обучения на учители за развитие на капацитета за подкрепа и реакция при случаи на домашно насилие, обучителни семинари за медиите и работодатели. Паралелно с основната дейност, ще бъде проведено проучване сред учители от общообразователни училища, относно ефективността на системата за реакция в случаи на насилие, с цел структуриране на мерки за подобряването й. Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Социални иновации“ 2023 в сътрудничество с нашите приятели и партньори от Фондация „EMPROVE“, районната администрация и с медийната подкрепа на Дарик.

Благодарим Ви, приятели!

Във връзка с публикувано съобщение от БЧК, в което се казва, че към момента се преустановява събирането на материални дарения поради осигуряване на заявените първоначални количества, считано от 14.02. (вторник), нашето читалище също преустановява приемането на дарения.

Изразяваме своята искрена благодарност и възхищение към всички Вас, които демонстрирахте съпричастност и подкрепа с пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия!

Бъдете здрави, невероятни хора!

Снимка: Getty Images / 2023

Стартираме акция за събиране на дарения за пострадалите от земетресенията

В подкрепа на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия, читалището ни стартира дарителска акция за набиране на материални помощи, като най-неотложното в момента, според публикуваното от БЧК включва:

– хигиенни материали (за лична хигиена);

– ново спално бельо;

– нови топли завивки.

Всички събрани дарения ще бъдат предадени на Българския червен кръст, като с цел транспортирането им до засегнатите зони, е необходимо да бъдат опаковани.

Даренията ще бъдат приемани в читалището, всеки работен ден (без четвъртък 09.02.), от 10:30 до 18:30 ч., адрес: кв. „Левски В“, бл. 5, вх. А – партерно помещение

Предварително благодарим на всички, които ще откликнат на този призив за човечност! Бъдете здрави!

Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка в лева за набиране на финансови средства в помощ на пострадалото население в Турция и Сирия:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Снимка: Sertac Kayar/Reuters

Завършените визуални композии, посветени на българската шевица и кирилицата

В рамките на инициативата бяха създадени три визуални композиции, посветени на историята на два национални символа – българската шевица и кирилицата, която днес е сред официално използваните азбуки в ЕС.

Композициите са създадени под формата на стенописни и са разположени върху сградите на три образователни институции в София. Проектът също така акцентира и върху художествената страна, разнообразие и значимост на българската литература в световен мащаб, с което илюстрира, че нашата азбука е един от най-ярките приноси на България в културно отношение.

Творчески ръководител на проекта е проф. Боян Добрев, преподавател в НХА и два мандата ръководител на катедра „Стенопис“.

Партньори са Район „Подуяне“ на Столична община и Дарик.

Проектът се реализира с финасовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

Настолни игри в читалището

За трета поредна година читалището участва във Фестивала Sofia Game Night 2022 с турнир по настолни игри, в който всеки можеше да поиграе на любимата си игра, независимо дали става дума за шах, „Монополи“ или „Не се сърди човече“.

Представяне на изложбата „Визуална история“

В присъствието на много приятели и партньори екипът на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“ представи първата си тематична фотоизложба, част от проект „Традиция – визуална история на българските символи“, с което отбеляза завършването на инициативата.

„Това е своеобразно пътуване във времето, с главни герои творците, създали три визуални композиции, посветени на историята на два национални символа – българската шевица и кирилицата, която днес е сред официално използваните азбуки в ЕС“, отбеляза Орлин Денков, който бе и куратор на изложбата.

Творчески ръководител на проекта бе проф. Боян Добрев, преподавател в НХА и два мандата ръководител на катедра „Стенопис“.

Снимките са дело на Марин Руков – изтъкнат творец в рекламната и репортажна фотография.

Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, в сътрудничество с Район „Подуяне“ на Столична община и Дарик радио.

Турнир по настолни игри @ Народно читалище “Иван Вазов – 2014”

Ако сте любители на настолните игри и имате желание да поиграете с Вашето семейство, приятели и съседи на Шах, „Монополи“, „Скрабъл“ и други забавни игри, моля, заповядайте на нашето събитие, което е част от Sofia Game Night 2022

Ще се радваме да бъдете наши гости и заедно да отбележим третото участие на нашето читалище в инициативата!

За нас ще бъде удоволствие да се срещнем, запознаем и поиграем!

Кога: 05.11.2022 г. (събота)

Начало: 19:00 ч.

Събитието във Фейсбук

Събитието е част от програмата на Sofia Game Night 2022

Стартира работата по визуалните композиции, създавани по проект „Традиция“

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Бяха избрни проектите на стенописи, които ще бъдат реализирани в рамките на инициативата „Традиция – визуална история на българските символи“

В началото на седмицата се проведе представяне и конкурс за избор на проекти на млади творци, като част от инициативата. Представителното жури в състав г-жа Ева Митова, кмет на Район „Подуяне“, г-н Орлин Денков, председател на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“ и проф. Боян Добрев, преподавател в НХА и два мандата ръководител на катедра „Стенопис“, който е и творчески ръководител на проекта.

Младите артисти имаха възможност да представят своята визия и идеи за трансформиране на пространствата и сградите чрез стенописи, съчетаващи два основни символа, каквито са българската шевица и кирилицата. След проведено обсъждане журито избра концепциите, които ще бъдат реализирани и превърнати в стенописи през следващите месеци.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Читалището работи по нов визуален проект за представяне на кирилицата и българската шевица

Проект „Традиция – визуална история на българските символи“ залага на създаването на стенописи, които ще разкрият историята на два национални символа – българската шевица и кирилицата, която днес е сред официално използваните азбуки в ЕС.

Композициите ще бъдат създадени върху образователни институции (училище и детски градини). Проектът също така ще акцентира и върху художествената страна, разнообразие и значимост на българската литература в световен мащаб, с което искаме да илюстрираме, че нашата азбука е един от най-ярките приноси на България в културно отношение.

Творчески ръководител е проф. Боян Добрев, преподавател в НХА и два мандата ръководител на катедра „Стенопис“.

Проектът се реализира с финасовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

Продължава инициативата ни за превенция на домашното насилие

„Стъпка напред“ е наименованието на проекта, който е продължение на дейността ни по превенция на токсичните взаимоотношения и домашното насилие.

Основната дейност, която включва обучение на учители от две столични училища, по специално разработена иновативна програма за разпознаване и реакция, е в отговор на идентифицираната потребност, за която споделиха директори на училища в рамките на информационните ни срещи с тях, реализирани през миналата година, отново свързани с темата домашно насилие.

Моделът предлага механизъм на реакция, която включва всички заинтересовани страни, като същевременно със специализираните обучения, в интернет ще бъде публикувани и информационни материали, като форма на обществена кампания за преодоляване на това негативно явление.

Цялостната концепция включва обща работа между администрация, образователни институции, неправителствен сектор, медии и гражданско общество, с фокус децата, младежите и правата на жените, против проявата на форми на насилие и език на омразата.

Проектът „Стъпка напред – повишаване на уменията на учители и педагози за превенция на домашното насилие“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична програма „Социални иновации“ 2022 и ще се реализира в партньорство с нашите приятели от Фондация EMPROVE, Район „Подуяне“ на Столична община и медийната подкрепа на Дарик.

Заедно с нашите нови приятели от Украйна

Това са Елена, Марина, Дима, Ника, Олга, Лиза, Катя, Емилия…част от близо 40те украински граждани, прогонени от войната и потърсили закрила в нашата страна, които повече от месец учат български език в нашето читалище. Само за две седмици успяхме да сформираме 6 групи по български език, благодарение на нашите преподаватели доброволци. Благодарим им от сърце!

Търсим доброволци, които да преподават български език на бежанци от Украйна

Нашето читалище търси доброволци, които имат желание да преподават български език на бягащите от войната и по този начин да подпомогнат тяхната интеграция. За тази цел създадохме мисия в сайта TimeHeroes.

Ако си човек, който владее отличен български, но ползва и украински/руски език, има желание да преподава и помага, то натиснете на този ЛИНК и научете повече за мисията и как можеш да се вкючиш!

Орлин Денков пред Дарик: Пандемията отключи като лавина домашното насилие

Пандемията отключи като лавина домашното насилие – по данни на ЕК, СЗО и ООН има над 50 проценнта увеличение на докладваните случаи на домашно насилие за тези две години.

Това каза в ефира на Дарик радио председателят на Народно читалище „Иван Вазов – 2014” Орлин Денков и главен редактор на iskrata.bg

Повете от година читалището в партньорство с фондация Emprove работи по проект „Довери се” за превенция на домашното насилие.

В предаването „Реактивно” Орлин Денков съобщи, че само за първите седем месеца на 2021 година на телефон 112 са получени повече от 14 хилидя сигнала за домашно насилие. Само в София има заведени над 200 преписки, които са минали разследване и вече са на ниво производство, като има и осъдени.  

Проектът е инициатива на читалището и е подкрепен от Столична община.

„Читалището го разбираме като място, което отговаря на потребностите на обществото. В него освен традиционните дейности за едно читалище трябва да има такива, които са актуални на съвремието –  именно по тази причина работим по темата домашно насилие и токсични взамиоотношения повече от година. Затова и правим проекта, който реализираме в момента и приключваме пилотната му фаза”, разказа Орлин Денков.

Все още се реагира късно, чака са е създаването на регистър на случаите

Той призна, че за съжаление хората и обществото реагират късно – често, когато вече нещо лошо се е случило или има случаи с фатален край.

Орлин Денков коментира още, че заради краткия живот на последните два парламента, подготвените и очаквани законови промени, свързани с домашното насилие стоят „на трупчета”. В тях е предвидено да бъде създаден и регистър на случаите на домашно насилие, за който се говори от години, но все още не е факт в България.

Поредица от срещи са били направени по проекта – с работодатели, с медии, с образователни институции и директори на училища в София. Целта на част от срещите ни е как да бъде разпознато домашното насилие още в първите му проявления, как може да се реагира рано, поясни той.

Домашното насилие не е проблем само между двама партньори

И заради пандемията читалището акцентира върху информирането чрез социалните мрежи. Те са път и до много млади жени, които имат нужда от подкрепа. „Оттук нататък продължаваме с повишаване на информираността на обществото по различни канали с цел хората да обръщат повече внимание на всички нива на темата домашно насилие и токсични отношения”, каза още Денков.

„Домашното насилие не е проблем само между двама партньори, това е проблем на обществото. Това не е проявление, което е само в една социална група – хората, които са били жертва на домашно насилие и токсични взаимоотношения са много различни. Има хора образовани, с добри доходи и професии”, обясни Орлин Денков.

Всеки, който има желание да помогне, може да се свърже с читалището – независимо дали става въпрос за психолози, терапевти или хора, които имат желание да работят по темата с цел превенция. Информация и връзка с екипа на проекта могат да бъдат открити на страницата на читалището във Фейсбук. 

Мрежа за подкрепа има, но първата крачка трябва да направиш сам

Орлин Денков разказа, че ги търсят жени и момичета, наскоро са получили и сигнал за дете. „Насочваме ги било към терапевти или съответните социални служби, които могат да реагират. Колегите от фондация Emprove разполагат с юристи за консултации. Но най-ценното, което те имат е тяхната група ЖенитеSurvivors – първата по рода си общност на жени, успешно излезли от връзки на насилие. Те помагат на други момичета и жени да излязат от тях със съвети, подкрепа и насоки, т.е. помощ от човека за човека”, обясни той.

Орлин Денков подчерта обаче, че основното е една жена в подобна ситуация да направи сама първата крачка. „Има кой да й помогне, не е сама, но трябва сама да направи първата крачка. Често тя е половината път. Мрежата за подкрепа съществува и тези момичета и жени не са сами”, каза той.

Моят съвет и моята молба към всички хора, които са в подобен тип отношения или знаят за свои близки, е да им окажат подкрепа. Не е нужно някой да бъде сочен с пръст или напътстван остро с думите защо стоиш и търпиш. Присъствието на приятел и на човек до теб, който те разбира и подкрепа, е много силна опора, призова Орлин Денков.

Чуйте разговора с Орлин Денков в предаването „Реактивно“ на Дарик ТУК

Ролята на работодателите е ключова за жени в критичен период, които се борят за икономическа независимост

През изминалия вторник, актуалната за цялото ни общество тема „Икономическо овластяване на жените“ събра на една трибуна водещи страни, ангажирани с този проблем. През професионалния си опит и с ценни съвети за действие участваха работодатели, НПО, правозащитници, терапевти, доброволци и специалните гост-лектори – жени, преминали през критични токсични отношения. Зад мисията да съберат всички изброени участници стоят фондация Emprove и проект „Довери се“ на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“ с любезното домакинство на Българска стопанска камара и медийната подкрепа на Дарик радио.

Цел на срещата бе превенцията и по-широка публичност на проблема с емоционалното и физическо насилие, когато то засяга икономическата свобода на жените. Ключов аспект се явява ангажираността като форма на подкрепа от страна на работодателите към този често срещан казус. Организаторите изтъкват, че без нея овластяването на жените във финансово отношение не би била възможна. Зад „Икономическо овластяване на жените“ стои идеята, че жената има правото и ресурса да разполага с работа, която ѝ дава самочувствие и възможност сама да определя начина си на живот. Апел на организаторите бе да се формира обществена нетърпимост към токсичните взаимоотношения под всякаква форма.

За целта бяха засегнати няколко теми, сред които „Как да разпознаваме токсичността в човешките взаимоотношения”, „Какво е насилие”, „Защо е нужна ранна превенция включително на работното място“. С анализи и примери бе разчупена стигмата, че домашното насилие е проблем само между двама партньори, а не негативно обществено явление, което още повече резонира в условията на пандемия.

Лектори в събитието бяха главният терапевт на фондация Emprove Валентина Димитрова, #ЖенитеSurvivors – първа по рода си общност на жени, успешно излезли от връзки на насилие, както и организационният консултант Анелия Митева.

„Страх, неудовлетвореност, ниска себеоценка, срам – това жената носи със себе си и на работното място. Срамът много блокира жените да търсят помощ. Aко една жена е подложена на насилие, тя не може да бъде концентрирана и продуктивна.“ – така описа ефекта от формите на насилие на в дома или на работното място терапевт Валентина Димитрова. Според нея, когато подкрепяме жената, не подкрепяме един индивид, а нейните способности да се развие като родител и служител и така създаваме по-осъзнато и организирано общество.

В последващ панел, представители на Жените Survivors апелираха: “Дори да не можете да помогнете пряко, информираността, която през вас може да достигне до служителите, е изключително важна.“

Като логическо продължение на предходните точки, Жанета от #ЖенитеSurvivors сподели: „Ако на своето работно място бях намерила една брошура, един имейл по темата – това щеше да ме накара да мисля по-рано в какви взаимоотношения се намирам. Ако по-рано знаех, че това е насилие и че моят работодател дава тази подкрепа, това би ме накарало да се чувствам по-сигурна и да изляза от тези взаимоотношения по-рано.“

За да подчертае централната роля на свързаността и доверието на работното място, Анелия Митева от КАТРО България представи невропсихологичния модел за ангажираност на служителите SCARF. Те са директно свързани с нивата на продуктивност, според дадените научни и практически примери.

След събитието, Орлин Денков, основател на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, се обърна към останалите организатори и участници в срещата с думите: „Беше сериозно, непринудено, искрено и истинско! Благодарим на всички лектори и на Българска стопанска камара.”, а Олга Минева, основател на фондация Emprove отдаде признанието си към присъединилите се отговорни работодатели, които осъзнават значимостта на ролята си и се застъпват за този важен обществен проблем.

Инициативата „Довери се: иновативен модел за превенция на домашното насилие“, е проект на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, гр. София и неформална група от съмишленици и обществено активни граждани, реализиран по Столична програма „Социални иновации“ 2021.

Читалище, медии и доброволци в кампания срещу домашното насилие

Стартираме проект „Довери се“: иновативен модел за превенция на домашното насилие.  Инициативата е на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“ и неформална група от съмишленици и обществено активни граждани, осъществяван с подкрепата на Фондация Emprove и финансиран по Столична програма „Социални иновации“, който е насочен срещу езика на омразата и насилието в семейството, с фокус жени и деца, в контекста на увеличените случаи в хода на пандемията и изолацията от COVID-19. Основни партньори са Район „Подуяне“ на Столична община и Дарик радио.

Социален проблем:

Настоящият проект се фокусира върху темата за домашното насилие и езика на омразата, в контекста на цялостната Европейска политика за защита и превенция в месеците на пандемия, основавайки се на редица проучвания и констатации, включително на ООН, СЗО и национални неправителствени организации, с извод за увеличение на случаите, което е провокирано от влошено психично здраве, нарасналото чувство на несигурност, изостряне на гранични състояния, загубата на работа, други социално-битови проблеми, както и факта, че насилниците често са изолирани с жертвите.

През последните три години има увеличение на тежките посегателства върху личността, извършени от съпрузи, партньори и близки, включително с фатален край, като по данни на МВР и неправителствения сектор само през 2018 г. 38 жени са загубили живота си вследствие домашно насилие. От своя страна в условията на пандемия увеличението на докладваните случаи на насилие е над 50%. Проектът предлага модел на участие на всички заинтересовани страни: жени от всички възрастови групи и социален статус; местната общност, включително специалисти и потенциални доброволци; учители, възпитатели, лични лекари, районни инспектори, районна администрация; модератори на групи и форуми на местната общност в интернет и социалните мрежи.

Съществената страна на проблема е, че проявите на насилие в дома не се ограничават само в една общност. Те се регистрират и в семейства и двойки със среден и дори висок социален и икономически статус, без оглед на образование, възраст, етнос или религия. Това от своя страна води до честото решение от страна на жертвите да не споделят открито за проблема, дори и с останалите членове на семейството и близкото приятелско обкръжение, поради чувството на срам, което допълнително нанася дълготрайни психични травми.

Цел:

Основната цел на проекта е да разчупи стигмата, че насилието е проблем само между двама партньори, а не негативно обществено явление, което още повече резонира в условията на пандемията от COVID-19. Инициативата цели да изгради общност на доверие, както и развитието на неформална мрежа за подкрепа, която би допринесла за: информираност на местната общност за видовете подкрепа и закрила; превенция на домашното насилие чрез участието на специалисти и доброволци в обучителни срещи, насочени към разпознаване на формите на насилие и тормоз; толерантност към жертвите на насилие, водещи до тези негативни прояви; използване на ресурса на местната общност; пряко взаимодействие с институции; повишено ниво на адекватност и реакция във времето на изолация.

Дейности:

Информационна кампания срещу насилието. Привличане на доброволци.

Настоящата дейност е от съществено значение за привличане на гражданското общество, в частност целевата аудитория. В тази връзка кампанията залага на модерно съдържание срещу езика на омразата, посредством активно използване на интернет. За промотиране на проекта ще бъдат привлечени медийни партньори, които да осигурят редакционна подкрепа, включваща: участие в предавания с публицистична насоченост; репортажи; интервюта; отразявания. Ще бъдат привлечени популярни лица от обществения живот, като носители на идеята за борба с това негативно влияние, както и модераторите на страниците и групите на отделни квартали/райони в социалните мрежи, които да популяризират инициативата и бъдещите активности.

Провеждане на информационни срещи с общността.

В изпълнение на настоящата дейност ще бъдат организирани и проведени срещи за подкрепа, на които ще се представят негативните аспекти на домашното насилие. Особено внимание ще бъде отделено на превенцията и индивидуалната отговорност за предотвратяване на подобни негативни явления. Срещи ще бъдат основата за изграждане на иновативна мрежа за подкрепа, водеща до неформално овластяване, като от съществено значение е демонстрирането на личен пример от жени, преживели насилие. В срещите ще бъдат включени и представители на организации, работещи в сферата на защита правата на жените.

Провеждане на заключителен форум.

Ще се проведе заключителен форум с участието на заинтересованите страни. Целта е създадената неформална мрежа да прерасне в организация в обществена полза, която да продължи работата си в посока защита правата на жените и децата, както и срещу езика на омразата.

Microsoft включи читалището ни в своя програма

Microsoft включи нашето читалище в своята програма за подкрепа на неправителствени организации от цял свят, която е насочена към подпомагане на тяхната дейност посредством достъп до различни ресурси и приложения, безплатно или на преференциални цени. С тази поредна стъпка, насочена към повишаване на нашия дигитален капацитет, отново искам да покажем, че днешните читалища могат да бъдат и съвременни дигитални общностни центрове.

Какво постигнахме през 2019

Една година на предизвикателства, успехи, нови хоризонти, откриване и истини. Година, в която създавахме и градихме. Година, в която намерихме нови приятели и съмишленици. Година, в която пренасяхме книги, компютри, мебели и обзавеждане, приемахме дарения, сдобихме се с кафе машина, прахосмукачка и кактуси. Имаме си наша котка, която носи името Изабел. Какво се случи:

Успяхме да завършим нашето пространство за просвета и култура, в което има две зали за обучения и място за четене и размисли;
Благодарение на ИКЕА и прекрасните хора там, бе осигурено дарение от обзавеждане за читалища в района ни, за модернизиране на материалната база;
С подкрепата на нашите дарители създадохме библиотека с над 3000 заглавия, включващи класически автори, художествена литература, чуждоезична литература, фантастика, детска секция, периодични издания;
В партньорство със Столична община, район „Подуяне“, БНТ, Дарик радио, интернет изданието „Лицата на града“, актрисата Анжела Михайлова и Фондация „РеАрт“, реализирахме обществената кампания „Мисия: Добротворител“, за стимулиране на доброволчеството и работата с деца в риск. Кампанията събра повече от 2500 последователи, като бяха получени близо 200 запитвания от доброволци;
За трета поредна година, заедно с нашите приятели от „Блок кино“ и Обществения съвет към кмета на района организирахме кино на открито, което по традиция представя нови български филми в парк „Герена“ и събра повече от 200 зрители;
Отново участвахме в Европейската седмица на програмирането и запознахме повече от 120 деца от четири училища с новите технологии, програмирането, компютрите, сигурността в интернет. Това се случи благодарение на подкрепата на SAP и ФРГИ;
Включихме се в инициативата osinovi.me на Фондация „Четири лапи“,  насочена към осиновяване на бездомни животни, като алтернатива на тяхното отглеждане в приюти и на улицата;
Участвахме в инициативата „Седмица на бащата“, в сътрудничество с Асоциация „Родители“, която стимулира отговорното родителство;
Организирахме турнир по настолни игри, който беше част от нашето първо участие в проекта на Гьоте Институт Sofia Game Night;
Приятелите ни от софтуерната компания Upnetix ни предоставиха дарение от компютри, които ще използваме в нашите образователни дейности.

Започнахме кръжок за рисуване върху текстил за деца и възрастни, а през новата година предстои стартиране на актьорска школа, компютърни и езикови курсове. Разработихме проект за спорт и интеграция на деца в риск, подготвяме инициативи, свързани с: бездомните животни, опазването на околната среда, развитие на местната общност, традициите и семейството, образованието и културата. Всичко тава ни предстои…

Благодарим на всички Вас, които ни подкрепяте, на кмета ни Ева Митова, на администрацията и Столична община, на всички приятели… Бъдете здрави и светли празници!

Първо участие на читалището в Sofia Game Night

На 2 ноември бяхме домакини на Първия читалищен турнир по настолни игри, с което станахме част от Sofia Game Night 2019, присъединявайки се към групата от над 40 събития, провели се на 30 локации в града ни и довели 2000 участника! Благодарим на всички, които ни уважиха с приръствието си, ще Ви очакваме отново!

Софтуерна компания с дарение от компютри за нашето читалище

На 2 октомври представители на софтуерната компания UPNETIX, предадоха дарение от компютри за образователното пространство на нашето читалище, което бе получено от председателя на настоятелството Орлин Денков. Той от своя страна връчи Сертификат за дарение на името на компанията. Дарението включва шест компютърни конфигурации, които ще бъдат използвани в предстоящи курсове и обучения, насочени към развитието на дигиталните умения за деца и възрастни, жители на нашия район.

Старт на кампанията „Програмирай {Бъдеще} 3.0“, част от Европейската седмица на програмирането

На 8 и 11 октомври се проведоха първите срещи от кампанията „Програмирай {Бъдеще} 3.0“ – инициатива на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, районна администрация „Подуяне“ и група млади програмисти. Домакини на събитията бяха 49 ОУ „Бенито Хуарес“ и 143 ОУ „Георги Бенковски“.

В присъствието на директорите и своите учители, повече от 60 деца имаха възможност да научат интересни факти, свързани с програмирането, професиите на бъдещето, как и какво може да създаде един програмист, какво представлява машината създадена от Джон Атанасов, колко мощни са били компютрите, с които е достигната Луната, как софтуера помага на учените и лекарите в борбата с болестите.

Освен любопитната информация, свързана с технологиите бяха представени и онлайн ресурси, които децата могат  да използват за създаване на програми. По време на срещата учениците задаваха и множество въпроси – коя е първата програма в света, кои са най-важните програми за човечеството, опасни ли са хакерите, как могат да станат програмисти и други.

Настоящият проект се осъществява благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Представяне на обновеното пространство и среща на читалищата от района

Денят, в който празнува нашата София, срещнахме традициите и бъдещето, представяйки обновеното пространство на нашето читалище на колегите, занимаващи се с културна дейност в района ни и на кмета, която винаги ни е подкрепяла.

Показахме нашето място, създадено с вяра и любов, с подкрепата на десетки приятели и съмишленици, обединени в една просветна общност, която ни показа, че българското читалище е живо! Благодарим Ви!

Кино в квартала 2019

Три години, три български филма, пуканки и стотици зрители! Отново през август ни гостуват приятелите от „Блок кино“, които откликнаха на поканата на нашето читалище и заедно върнахме киното в квартала! Благодарим за подкрепата от страна на районната администрация и Обществения съвт към кмета на района!

Блок Кино е независим проект, който стартира през лятото на 2015-та година с отворени прожекции на нови български филми на открито в междублоковите пространства. Днес програмата се разгръща в три панела – Блок А (за българско анимационно кино), Блок Д (българско документално кино) и Блок Игрално Кино. С подкерапа на Столична община и ИКЕА.

II-ра среща на Добротворителите

На 27.06.2019 г. в галерия „+ това“ в неформална обстановка се състоя втора среща на доброволци по проект „Мисия: Добротворител“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от фондация „РеАрт“, в партньорство с Район „Подуяне“.

В рамките на срещата бяха представени основни насоки, свързани с работата с деца в риск, по отношение на личностното им развитие, включително практическа подкрепа, свързана с конкретни занимания. Също така беше представена и дейността на неправителствените организации, работещи с децата и младежите, настанени в центровете от семеен тип София, както и конкретните стъпки, които всеки един доброволец следва да предприеме, за да участва активно в заниманията.

До момента са получени над седемдесет запитвания и предложения от потенциални доброволци с изразено желание за участие и подкрепа. Медийни партньори на кампанията са Българската национална телевизия, Дарик радио и Лицата на града. 

Проект „Мисия: Добротворител“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма „Европа“ 2019 от Фондация „РеАрт“, в партньорство с Район „Подуяне“.

ИКЕА с дарение за библиотеката на нашето читалище

Световният лидер в сферата на търговията с домашно обзавеждане ИКЕА, се присъедини към приятелите и съмишлениците на нашето читалище, дарявайки обзавеждане за библиотеката, която създаваме.

С този благороден жест на подрепа, компанията, която разполага с магазини в цял свят и е любима марка на хиляди домакинства, демонстрира своята съпричастност към развитието на една просветна институция, каквато е българското читалище, съществуващо от повече от сто години и представляващо уникален общностен център за нашата страна.

Благодарение на ИКЕА, вече събраните от нас повече от 3000 книги, ще имат своето специално пространство.

Благодарим Ви от сърце!

След І-та среща на Добротворителите

На 28.05.2019 г. в галерия „+ това“ в неформална обстановка се състоя среща на доброволци и съмишленици по проект „Мисия: Добротворител“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от фондация „РеАрт“, в партньорство с Район „Поду

На срещата присъстваха и общинските съветници Михаела Иванова и Силвия Христова, които взеха участие в дискусията. Михаела Иванова представи политиките на Столична община и Програма „Европа“, насочени към развитие на гражданския сектор и обществените инициативи, а Силвия Христова постави акцент по отношение активното участие на всички нас в проекти, свързани с развитието на нашия град.

В дискусията взеха участие и общинските съветници Михаела Иванова и Силвия Христова. Михаела Иванова, член на Програмния съвет на Програма „Европа“ представи политиките на Столична община, насочени към развитие на гражданския сектор и обществените инициативи, а Силвия Христова постави акцент по отношение активното участие на всички нас в проекти, подкрепящи развитието на града ни.

В рамките на дискусията бяха изведени основните посоки за работа на доброволците, свързани с подпомагане на личностното развитие на децата и младежите, настанени в центровате от семеен тип, включващи занимания, свързани с образователна подкрепа –  допълнителни уроци по математика, литература, английски език, рисуване, музика, развитие на дигиталните умения на децата, разработване на менторска програма за кариерно ориентиране или просто установяване на приятелски отношения и подкрепа.

Магдалена Иванова, директор на ЦНСТ „Любен Каравелов“ в кв. Модерно предградие изказа благодарност към делото на фондация „РеАрт“ и сподели за радостта на децата от центъра.

Представители на неправителствени организации разясниха и конкретните стъпки, които всеки един доброволец следва да предприеме, за да участва активно в заниманията. До момента са получени над петдесет запитвания от потенциални доброволци през страницата на инициативата във Фейсбук, с изразено желание за участие и подкрепа. През месец юни е планирана последваща среща на доброволците. Медийни партньори на кампанията са Българската национална телевизия, Дарик радио и Лицата на града.

Проект „Мисия: Добротворител“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма „Европа“ 2019 от Фондация „РеАрт“, в партньорство с Район „Подуяне“.

Как може да се превърнете в Добротворители?

Ако имате желание да се занимавате с доброволческа дейност и да подпомогнете личностното развитие на децата и младежите без родители, които ползват социални услуги на територията на Столична община, може да научите повече за различните възможности на страницата на кампанията „Мисия: Добротворител“, която може да намерите ТУК

Кампанията се реализира с медийната подкрепа на Българската национална телевизия, Дарик радио, Лицата на града и iskrata.bg

Проект „Мисия: Добротворител“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма „Европа“ 2019 от Фондация „РеАрт“, в партньорство с Район „Подуяне“

БНТ е официален медиен партньор на „Мисия: Добротворител“

Българската национална телевизия става официален медиен партньор на инициативата. От страна на медията ще бъде предоставено безвъзмездно ефирно време за популяризиране на проекта и привличане на повече доброволци към дейности, посветени на децата без родители.

Екипът на проекта и организациите-партньори изразяват своята благодарност към БНТ за проявената съпричастност и социално отговорно отношение!

Работна среща по проект „Мисия: Добротворител“

На 19 март се проведе работна среща с директорите на центрове за настаняване от семеен тип, разположени на територията на Столична община, като част от дейностите по проект „Мисия: Добротворител“, осъществяван от Фондация „РеАрт“, в партньорство с Район „Подуяне“ и асоциираното участие на нашето читалище.

Ръководителят на проекта Орлин Денков и Теодора Спасова представиха инициативата и целите на кампанията, насочени към стимулиране на доброволчеството за работа с деца и младежи без родители. В проведената дискусия бяха очертани последващите стъпки за взаимодействие и реализиране на проекта, бяха обсъдени възможностите за подкрепа на децата, включително конкретните им нужди. Проведената среща беше организирана със съдействието на Дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ на Столична община.

Информация за проекта:

„Мисия: Добротворител“ е проект за обществена кампания, включваща публични и онлайн активности, която е основана на разбирането, че положителното и устойчиво развитие на обществото може да бъде постигнато само с активното участие на всички негови представители. Кампанията е насочена към промяна на нагласите, привличане и ангажиране на повече хора към доброволчески дейности, свързани с подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение (настанени в специализирани институции или ползващи социални услуги), разположени на територията на Столична община.

Проект „Мисия: Добротворител“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма „Европа“ 2019 от Фондация „РеАрт“, в партньорство с Район „Подуяне“.

Представяне на платформа iskrata.bg пред софийски читалища

На 21 октомври в къщата на Столична община на ул. „Париж“ 1, бе организирана среща за представяне на платформата, в която участваха представители на софийските читалища.

Събитието бе част от проект „София ХІ – идеи, иновации, инициативи“, изпълняван от Фондацията за градско изкуство, съфинансиран по Програма „Европа“ 2016 на Столична община, в който Народно читалище „Иван Вазов – 2014“ участва.

Присъстващите на срещата бяха запознати с възможностите, които предоставя платформата, нейната функционалност и цел – да бъде своеобразна иновация в читалищната дейност в България.

Представянето бе направено от Орлин Денков – председател на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“ и главен редактор на iskrata.bg В срещата взеха участие и част от екипа на платформата.

На снимката: Орлин Денков (главен редактор), Александра Миланова (редактор) и Бистра Маркова (редактор)

Платформата е изградена с пълната функционалност на съвременните социални мрежи и дава възможност за създаване на профили на отделните читалища, публикуване на новини, обяви за събития, снимки и видео материали, представящи цялостната дейност на читалищата.

Реализирането на инициативата стана възможно благодарение на дарителската подкрепа на „Сладоледена фабрика“ ООД, гр. Велико Търново.